E-Ticaret

E-Ticaret

E-Ticaret

20. yüzyılın sonlarına doğru gelişen teknoloji en çok internet alanını etkilemiştir. İnternet alanındaki gelişmelerle birlikte kullanıcılar birçok imkâna sahip olmuştur. İletişim,iş,hizmetler gibi alanlarda yaygınlaşması ile birlikte insan hayatının bir parçası olan ticaret sektörünü de etkilemiştir. Elektronik ticaret ya da bilinen adıyla e-ticaret internetin hayatımızda yaygınlaşmasıyla giren ticaretin elektronik ortamda yapılması halidir. Mal ve hizmetlerin tanıtımı,satışı,dağıtımı ve ödemesinin internet üzerinden yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Mal ve hizmetlerin satışı ve dağıtımının internet üzerinden yapılması sayesinde daha hızlı ve güvenli bir ticaret yolu izlenmektedir. Bununla birlikte işletmeler bu yol sayesinde ek masraflardan kurtulmakta ve bu durum maliyetlerin düşmesini sağlamaktadır. Elektronik ticaret yolu ile dünyanın her yerinden ticaret piyasasına girme imkânı bulunmakta bu sayede rekabet ortamı artmaktadır. Bu rekabet ortamı sayesinde tüketiciler istedikleri ürüne çeşitli seçenekler ve çeşitli fiyatlar ile ulaşabilmektedirler.

E-Ticaret Tarihi

E-ticaret geçmişi çok uzanmayan bir ticaret türüdür. 1995 yılında internetin hayata girmesiyle birlikte ilk olarak Amerika’da başlayan bu tür sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır. 2000 yılına gelindiğinde Batı Avrupa ve Amerika’da birçok işletme hizmetlerini ve ürünlerini internet üzerinden sunmaya başlamıştır. 2000 yılında dot-com nedeniyle birçok sıkıntı olsa da geleneksel işletmeler bu ticaret türünün avantajını ve karını keşfettikten sonra hızla bu alana yöneldi. 2001 yılına gelindiğinde ise işletmeler arası 700 milyar dolarlık e- ticaret işlemi gerçekleştirildi. 2007 yılının sonuna gelindiğinde ise toplam satışların %3,4’ünü bu tür satışlar oluşturmaktaydı. Hatta Amazon internet sitesi 615 milyon ziyaret edilme sayısına ulaşmaktaydı. Sonraki yıllarda internetin daha fazla imkân sunmasıyla toplam satıştaki payını artıran elektronik ticaret ülkemize de hızlı bir giriş yapmıştır. Beklenenden daha fazla talep görmesiyle bu sanal ticaret dünyası sağlam bir yapı üzerinde parça parça büyümeye devam etmektedir.

E-Ticaret Alanları

E-ticaret yaygınlaşması ile birlikte hemen hemen her alanda sıklıkla görülmektedir. İlk olarak temel ürün ve hizmetlerle başlasa da yayılımı başarılı şekilde gerçekleşmiştir. Giyim sektöründe internet üzerinden kataloglara ulaşım imkânı hızlı değişim ve maliyetin düşmesiyle indirimlerin takibinin kolaylaşması müşterileri cezbeden bir durum olmuştur. Zira bir müşteri alacağı giyim ürünü için mağazaları gezerek zaman kaybetmek yerine mağazaların internet siteleri aracılığı ile hızlıca istediği ürüne ulaşmakta ve sahip olmaktadır. Diğer bir sektör ise yemek sektörüdür. Yemek sektöründe de istenilen yemeği sipariş etmek için telefonla ya da restorana gidilmeden internet sayesinde seçimleri yapmak ve yemeğe ulaşmak kolaylaşmıştır. Bu sektörle birlikte basım yayın,film,dizi,spor ve son zamanlarda en çok gelişen sektörlerden birisi olan bilgisayar oyunu sektörü de elektronik ticaretin sıklıkla kullanıldığı alanlardan olmuştur. Bu sayılanlar dışında hemen her alanda e-ticaret kullanıcıların uğrak noktası ve akıllarına gelen ilk yer olmayı başarmıştır. İleride geleneksel ticaretin yerini alacağı sinyallerini vermeye başlamıştır.

Türkiye’de E-Ticaret

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret hızla gelişim göstermiştir. 21. Yüzyılın başlarında gelişim göstermeye başlayan bu sektör son yıllarda oldukça artmıştır. Perakende sektörü içerisinde %6,2 gibi bir paya ulaşması ile birlikte alternatif bir yol olmaktan çıkmıştır. 2018 yılında 59.9 Milyar TL pazara sahip olan elektronik ticaret 2019 yılı ile birlikte 83.1 Milyar TL gibi bir pazara ulaşmayı başarmıştır. Bu payda ilk sırayı online perakende alsa da tatil ve seyahat,online yasal bahis, gibi sektörler perakende sektörünü takip etmektedir. Mobil telefonların da gelişim göstermesi ve yaygınlaşmasıyla e-ticarete ulaşım kolaylaşmış her yaştan tüketicinin ilgisini çekmeyi başarmıştır.

E-Ticaret İÇİN HEMEN TEKLİF AL

DİĞER HİZMETLERİMİZ